En çok kazandıran yatırım araçları! Borsa kazandırdı mı?

TÜİK verilerine göre yurt içi üretici fiyat endeksi doğrultusunda yapılan değerlendirme sonucunda en çok kazandıran yatırım araçları belli oldu. İşte detaylar!

BİZİ GOOGLE NEWS'TE TAKİP ET

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile yapılan değerlendirmede, yatırım araçları arasında Euro, mevduat faizi ve dolar yatırımcısına reel kazanç sağlarken, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) ve BIST 100 endeksi kayıp yaşattı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise Euro ve mevduat faizi reel getiri sağlarken, dolar, DİBS ve BIST 100 endeksi yatırımcılarına kaybettirdi.

Üç aylık periyotta en yüksek reel getiri, Yİ-ÜFE'ye göre yüzde 6,84 ve TÜFE'ye göre yüzde 4,42 oranlarıyla mevduat faizinden elde edilirken, BIST 100 endeksi en çok kaybettiren yatırım aracı oldu. Altı aylık dönemde külçe altın, Yİ-ÜFE'ye göre yüzde 14,30 ve TÜFE'ye göre yüzde 10,77 oranında en yüksek getiriyi sağladı. Aynı dönemde dolar, Yİ-ÜFE'ye göre yüzde 4,68 ve TÜFE'ye göre yüzde 7,62 oranında yatırımcısına en fazla kaybettiren araç oldu.

Yıllık değerlendirmede ise en yüksek reel getiri, külçe altın yatırımcısına Yİ-ÜFE ile yüzde 18,15 ve TÜFE ile yüzde 5,54 oranlarında kazanç sağladı. Buna karşılık, diğer yatırım araçları arasında BIST 100 endeksi, Euro, dolar, mevduat faizi ve DİBS hem Yİ-ÜFE hem de TÜFE'ye göre yatırımcısına kayıp yaşattı.

Kaynak: Ekonomim